Initiatief

Initiatiefnemers van de Nederlandse stichting
‘Het kan toch niet, dat meisjes niet naar school kunnen!! Juist vrouwen met scholing hebben een belangrijke positieve invloed op de sociale gemeenschap en dus op de toekomstige ontwikkeling van hun omgeving.  Als zij mogen leren voorkomt het tevens kinderarbeid en ongewenste tienerzwangerschappen. Ook voor de meisjes moet er een school komen. Daar ga ik voor’, luidde de hartenkreet van voorzitter Lydia. Lydia Dekker-Groot is jarenlang werkzaam geweest als docente in het beroepsonderwijs overwegend aan meisjes. ‘In Nederland zijn de mogelijkheden legio, ook voor meisjes. Wat onvergelijkbaar met de situatie in het Indiase Odisha …’ Lydia heeft na haardocentschap jarenlang gewerkt als medisch maatschappelijk werker.


Yvonne Dekker-Scheefhals: ‘Als docente klassieke yoga reis ik jaarlijks naar India voor bijscholing. Ik zie als ik daar ben met eigen ogen steeds weer de armoede op straat en zocht naar een project om mij langere tijd belangeloos voor in te zetten. Dat heb ik gevonden in dit unieke en kleurrijke project. ‘Een olifant voor een meisjesschool’ in het arme Odisha betekent: 1+1=3! Want goed onderwijs komt niet alleen de meisjes ten goede. Wij weten niet hoever de invloed hiervan precies reikt, maar dat die veel verder zal reiken behoeft geen uitleg. En iedereen die, op welke manier dan ook, een steentje bijdraagt deelt in dit geluk!’


Frank Sturkenboom: ‘Aangestoken door de inspirerende geluksolifantjes, het symbool van ORISSA ZAL LEVEN!, en geënthousiasmeerd voor dit project zonder strijkstok, besloot ik me als penningmeester in te zetten.’ Frank: ‘De eerste steen voor de meisjesschool werd gelegd toen de Nederlandse stichting formeel rond was. Een prachtig voorteken voor ons project!’. Frank was werkzaam als organisatieadviseur.

Lydia, Yvonne en Frank vormen het bestuur van de Nederlandse stichting.


‘Ik kan wel schrijven. Zal ik helpen met de website, de nieuwsbrieven?’ daarmee begon Angela Raanhuis haar ondersteuning van het bestuur. ‘Het is fantastisch om van dichtbij mee te maken hoe effectief we zijn als ORISSA ZAL LEVEN! De meisjes uit de buurt gaan vanaf 2012 al naar school en het internaat staat er, in 2020, ook al bijna. Nu kunnen de meisjes uit heel Odisha terecht. Daar doe ik het voor. En omdat er geen strijkstok is.’ Angela was maatschappelijk werker en coach in de zorg.